Απερχόμενη και Επερχόμενη Δημοτική Αρχή



Την 1η Σεπτεμβρίου θα αναλάβει η νέα δημοτική αρχή σε όλη την Ελλάδα.
Καταρχήν πρέπει να τονιστεί ότι δεν υπήρξε πιο κακή, λανθασμένη και ακατανόητη απόφαση της (φοβερής και τρομερής) κεντρικής διοίκησης, από το να γίνουν οι εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση την Άνοιξη και να γίνει ανάληψη καθηκόντων το φθινόπωρο. Ακόμη κα ο πρόεδρος της Αμερικής αναλαμβάνει καθήκοντα σε μικρότερο χρονικό διάστημα παρόλη την πολυπλοκότητα του πράγματος.
Είναι παραπάνω από προφανές ότι στο διάστημα που μεσολαβεί από τις εκλογές μέχρι την ανάληψη καθηκόντων, αν ο αιρετός (δήμαρχος, περιφερειάρχης κτλ.) δεν είναι ο ίδιος, ο τόπος περιέρχεται σε αναπόφευκτο τέλμα. Είναι αυτονόητο ότι η απερχόμενη αρχή δεν έχει καμία όρεξη να κυβερνήσει (αν υποθέσουμε ότι είχε πριν…), οι δημοτικοί σύμβουλοι είναι από αδιάφοροι έως άφαντοι, μετά βίας συμπληρώνεται (εικονική) απαρτία στα δημοτικά συμβούλια και φυσικά οι όποιες (δημοτικές) υπηρεσίες υπολειτουργούν αναμένοντας τον καινούριο "εμίρη" να τον "εκπαιδεύσουν" στα ήθη και έθιμα της δημόσιας διοίκησης. Αν σκεφτούμε ότι ο τουρισμός (σύμφωνα με τα λεγόμενα κορυφαίων υπουργών και παραγόντων) είναι η βαριά βιομηχανία της χώρας, άφησαν ένα καλοκαίρι τους δήμους και τις περιφέρειες ακέφαλες χωρίς κανείς να μπορεί να μας εξηγήσει το γιατί.
Οι βασικές αρμοδιότητες των δημοτικών αρχών εδράζονται σε τρείς άξονες: Καθαριότητα, Ύδρευση/Αποχέτευση, Υποδομές και στην Σκιάθο ειδικότερα ο Τουρισμός.
Θα μπορούσε βέβαια κάποιος να επιχειρηματολογήσει ότι ο τουρισμός εντάσσεται στις υποδομές, αφού το υπόλοιπο κομμάτι του (δηλαδή η παροχή του τουριστικού προϊόντος στον τελικό καταναλωτή) ανήκει στους επιχειρηματίες και στην ιδιωτική πρωτοβουλία. Το αντεπιχείρημα είναι ότι ο Δήμος (ως κοινωνία πολιτών) είναι υποχρεωμένος να ξεκινάει και να κρατάει επίκαιρη και ζωντανή την συζήτηση περί κατευθύνσεων και στόχων στον τουρισμό. Δηλαδή απλά, τι τουρίστες θέλουμε, σε ποιες αγορές στοχεύουμε, ποιοι είναι οι βραχυπρόθεσμοι, ποιοι οι μεσοπρόθεσμοι και ποιοι οι μακροπρόθεσμοι στόχοι, δηλαδή που θέλουμε να βρισκόμαστε του χρόνου, σε πέντε και σε δέκα χρόνια αντίστοιχα. Στην Σκιάθο έως και το 2013 (για φέτος θα το συζητήσουμε τον χειμώνα όταν θα υπάρχουν επίσημα στοιχεία) οι αυξήσεις σε τουρίστες ήταν ανύπαρκτες. Αυτό συνοδευόμενο με την συνεχή μείωση του κατά κεφαλήν συναλλάγματος που ξόδευαν οι τουρίστες, έφερνε τεράστια προβλήματα στην ανελέητα χτυπημένη από την κρίση τοπική κοινωνία.
Έχοντας ανοίξει την παραπάνω συζήτηση, η επόμενη στρατηγική στόχευση πρέπει να είναι οι υποδομές. Αυτές φυσικά αφορούν το αεροδρόμιο (αν και ανήκει σχεδόν αποκλειστικά στην κεντρική εξουσία, παρόλα αυτά η δημοτική αρχή έχει και άποψη και γνώμη), το λιμάνι, το οποίο βρίσκεται εδώ και χρόνια σε μία γελοία και τραγική κατάσταση, όπου δηλαδή μπορεί να πρυμνοδετεί μόνο ένα πλοίο λόγω "σπηλαίωσης", μία φυσική φθορά του λιμανιού από τις προπέλες των πλοίων, αλλά και μικρότερης εμβέλειας και σημασίας έργα, όπως η συντήρηση χώρων και μνημείων (π.χ. Μπούρτζι, νεκροταφείο κά), η συντήρηση δρόμων (ειδικά στα παραδοσιακά σοκάκια).
Στην καθαριότητα τα πράγματα είναι επίσης απογοητευτικά. Φωτογραφίες με σκουπίδια σε στάσεις, δρόμους και σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος γεμάτα σκουπίδια κάνουν τον γύρο του διαδικτύου. Πολλές φορές στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) εκφράζουν άποψη για αυτά κάποιοι υπάλληλοι του δήμου, φυσικά αναφέροντας "το μακρύ του και το κοντό του" ο καθένας. Η επίσημη δημοτική αρχή είναι παντελώς απούσα. Ακόμη και ο σύλλογος της "Πράσινης Αλεπούς" των οποίων η προσπάθεια συλλογής πλαστικών μπουκαλιών για ανακύκλωση είναι άξια συγχαρητηρίων, δέχεται κριτικές για αδυναμία συλλογής των πλαστικών από ξεχειλισμένους κάδους. Η προσπάθεια των άξιων αυτών ανθρώπων είναι πράγματι καλοδεχούμενη, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ουσιαστικά συμπληρώνουν το κενό που αφήνει ο Δήμος πίσω του μη ενδιαφερόμενος να κάνει το παραμικρό βήμα προς την ανακύκλωση, μία δηλαδή από τις κυριότερες αρμοδιότητες της τοπικής αρχής.
Το πρόβλημα του νερού είναι τεράστιο, επικίνδυνο και επίσης μία από τις βασικές αρμοδιότητες του δήμου, όπου η απερχόμενη δημοτική αρχή απέτυχε παταγωδώς. Εδώ και χρόνια περιορίζονται σε ευχολόγια και καταλήγουν σε θεωρίες συνωμοσίας, λύσεις "του ποδαριού", ενώ το πρόβλημα συνεχίζεται. Αν δεν κάνω λάθος, το χέρι του σε μεγάλο βαθμό (δεν) το έχει βάλει και η περιφέρεια η οποία ξεχάστηκε εν μέσω εκλογών και προεκλογικών υποσχέσεων.
Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι ότι η απερχόμενη δημοτική αρχή δεν αφήνει σχεδόν κανένα μελλοντικό έργο εκτός από το αεροδρόμιο το οποίο όπως προαναφέρθηκε δεν προκηρύσσεται από τον δήμο. Ακόμη και το γήπεδο μπάσκετ το οποίο προαναγγέλλεται σε όλες τις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις (από τότε που έπαιζα και εγώ στην ομάδα πριν δεκαπέντε χρόνια L ), ξεχνιέται αμέσως μετά. Η νέα δημοτική αρχή δεν θα βρει τίποτα στα συρτάρια της, που σημαίνει ότι στην καλύτερη περίπτωση για να αρχίσουν να τρέχουν έργα στην Σκιάθο θα περάσουν 4-5 χρόνια. Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι και τα οικονομικά του Δήμου είναι σε άσχημη (έως τραγική) κατάσταση.
Τώρα όσον αφορά στην επερχόμενη δημοτική αρχή, αν και πολλοί προεξοφλούν διάφορα, θα πρέπει να πω (προσπαθώντας να μείνω αντικειμενικός λόγω της ιδιαιτερότητας) ότι αν και τα δείγματα γραφής του νέου (και φυσικά πρώην) δημάρχου είναι γνωστά, θα πρέπει να περιμένουμε και να δούμε την συνολική δυναμική του νέου δημοτικού συμβουλίου. Είναι στην πλειοψηφία τους νέοι άνθρωποι αν και αυτό από μόνο του δεν λέει απολύτως τίποτα εκτός από το συνηθισμένο ευχολόγιο της αμηχανίας. Θα πρέπει να τους δούμε επί το έργον και φυσικά να τους κρίνουμε σκληρά (ιερό καθήκον των πολιτών στην δημοκρατία). Απλώς πρέπει να ξεχωρίσουμε το ποια πράγματα μπορούν (και πρέπει) να υλοποιηθούν άμεσα όπως είναι η καθαριότητα, το νερό και το λιμάνι και να περιμένουμε να δούμε άλλα πράγματα αργότερα μέσα στην πενταετή τους θητεία, όπως άνοιγμα της συζήτησης περί τουριστικής στόχευσης και τουριστικών αγορών, αλλά και έργα καλλωπισμού, εξωραϊσμού και ανάδειξης των σημείων ενδιαφέροντος και κάλους του νησιού.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις