Προς το γνωστό τρολ* και περι της αρχαίας ελληνικής ως νεκρής γλώσσας



Προς το γνωστό τρολ* της οποίας το όνομα δεν θα αναφέρω, αλλά είμαι σίγουρος ότι όλοι καταλαβαίνετε:

Αφορμής δοθείσης της εξαφάνισης του Voyager 1 στα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος, μπήκα στην αντίστοιχη σελίδα της ΝΑΣΑ. Όποιος επιθυμεί, μπορεί να διαβάσει ότι ο Voyager ανάμεσα στα άλλα ανθρώπινα και γήινα αναγνωριστικά αντικείμενα, μεταφέρει και ένα χρυσό δίσκο ακρόασης με διάφορους ήχους από 55 γλώσσες της μητέρας Γης.
Στην σελίδα αυτή, μπορούμε να διαβάσουμε ότι ο επικεφαλής Κάρλ Σαγκάν ζήτησε από διάφορους ανθρώπους μέσα ή γύρω από το πανεπιστήμιο Κορνέλ που ανέλαβε το έργο, να ηχογραφήσουν τους ήχους σε διάφορες γλώσσες.
Βρήκα λοιπόν το ηχητικό μήνυμα στα Ελληνικά το οποίο παρουσιάζει δύο ιδιαιτερότητες:
1.      Η πρώτη είναι ότι ο χαιρετισμός είναι στην αρχαία ελληνική!. Προφανώς κάποιος καθηγητής ελληνικών σπουδών του πανεπιστημίου κλήθηκε να εκφωνήσει έναν χαιρετισμό της αρεσκείας του!
2.      Η δεύτερη ξενίζει περισσότερο εμάς του Νεοέλληνες και δεν είναι άλλη από την εκφορά του χαιρετισμού με Ερασμιακή προφορά, π.χ. ο «ωραίος καιρός» προφέρεται «οράιος κάιρος» (προσοχή στους τόνους). Περισσότερα για την Ερασμιακή προφορά εδώ.
Εδώ μπορείτε να ακούσετε τον ήχο ο οποίος στα αγγλικά μεταφράζεται ως εξής:
"Greetings to you, whoever you are. We come in friendship to those who are friends."
Ομολογώ ότι «ζορίστηκα» αρκετά για να καταλάβω τι λέει για τους παρακάτω λόγους:
1.      Δεν διδάχθηκα ΠΟΤΕ αρχαία ελληνικά. Ότι έμαθα το γνωρίζω από το διάβασμα των αρχαίων συγγραφέων αλλά και του Παπαδιαμάντη κυρίως.
2.      Η προφορά ειδικά της 1ης λέξης είναι ΑΠΑΙΣΙΑ και κακοηχογραφημένη
3.      Η ερασμιακή προφορά μού (μάς) είναι τελείως ξένη, αφού δεν την διδασκόμαστε ΠΟΤΕ.
Παρόλες τις δυσκολίες, κατάφερα και το αποκρυπτογράφησα. Όποιος θέλει να την διαβάσει**, έχω γράψει την φράση στο τέλος αυτού του κειμένου.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΕΣΟΥ ΕΛΛΗΝΑ:
Όπως θα δείτε ανάμεσα στις 55 γλώσσες που υπάρχουν στην λίστα, υπάρχουν και τα αραμαϊκά. Μπορείτε κυρία τρόλ να μου βρείτε κάποιον μη γλωσσολόγο (εκτός από τον Μελ Γκίπσον λόγω της ταινίας του…) που να μπορεί να καταλάβει το αραμαϊκό κείμενο;
Εφόσον τουλάχιστον ένας έλληνας αποκρυπτογράφησε ένα άγνωστο σε αυτόν μήνυμα των αρχαίων ελληνικών και μάλιστα κακογραμμένο και σε ερασμιακή προφορά, σύμφωνα με την επιστήμη της λογικής που κάπου κάποτε διδάχθηκα, η αρχαία ελληνική δεν μπορεί να είναι νεκρή όπως η αραμαϊκή!. Και σύμφωνα με την ίδια λογική, εσύ κυρία τρολ, απλώς τρολάρεις, ή αν το θες πιο κατανοητά, λες κοτσάνες, μόνο και μόνο γι να αλιεύσεις ψηφαλάκια στα θολά νερά ενός πυροτεχνήματος που προφανώς έχεις μάθει να αμολάς με ωραίο τρόπο…







* Ορισμός του Τρόλ: Στη γλώσσα του Διαδικτύου, η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις … με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες.
** Οίτινες ποτ'έστε χαίρετε. Ειρηνικώς προς φίλους ελελύθεμεν φίλοι

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις