Μήπως με δουλεύετε;

(Μία σειρά από υπαρκτά & ανύπαρκτα προβλήματα της Σκιάθου)

Από την εποχή του παραμυθά Όμηρου, ο οποίος μας άφησε παρακαταθήκη τους φοβερούς άθλους του Αχιλλέα και των υπόλοιπων Αχαιών, ότι δηλαδή ξεκίνησαν και πήγαν στην άλλη άκρη της τότε γνωστής πλάσης μόνο και μόνο για να ικανοποιήσουν τον φίλο τους Μενέλαο, ενώ στην πραγματικότητα τους είχε ανοίξει η όρεξη για τον έλεγχο των στενών των Δαρδανελλίων και φυσικά ήθελαν να βάλουν χέρι στα αμύθητα πλούτη της Τροίας και της Μ. Ασίας, η επικοινωνία άρχισε να μεταλλάσσεται σε τέχνη.
Όσο και αν προσπαθούν από τότε οι λεγόμενοι και «γκουρού» της επικοινωνίας να ωραιοποιήσουν το «λειτούργημα» τους, όσο και αν πασχίζουν να το αναγάγουν σε επιστήμη, στην βάση του το ζητούμενο είναι εξαιρετικά απλό:
Πως θα καταφέρουμε να στρέψουμε την προσοχή του λαού, της μάζας, των ψηφοφόρων, του πόπολου, -ή όπως αλλιώς ονομάζεται η πλατιά ανώνυμη πλειοψηφία των ανθρώπων που συγκροτούν οργανωμένη κοινωνία με κάποιο τρόπο- εκεί που μας βολεύει, εκεί που θέλουμε, στο πιο ανώδυνο, στο πιο εύκολο, στο πιο «πιασάρικο»;
Ποιοι είναι αυτοί που το κάνουν ή το επιθυμούν αυτό;
Είναι πάντα κάποιας μορφής εξουσία: Παλιά την λέγανε βασιλιά και ήταν κληρονομική η παρμένη με τα όπλα και την βία, σήμερα είναι εκλεγμένοι κάποιας μορφής. Το ζητούμενο παραμένει  το ίδιο, αναλλοίωτο ανά τους αιώνες, πως δηλαδή θα στρέψουμε την προσοχή τους κάπου αλλού, γιατί αν τους αφήσουμε να σκέφτονται μόνοι και ανεπηρέαστοι, θα σκέφτονται τα μεγάλα, τα δύσκολα και τα πραγματικά προβλήματα.
Και αυτό, ποτέ καμία εξουσία σε αυτόν τον πλανήτη δεν το θέλησε ποτέ. Γιατί τα μεγάλα, τα δύσκολα, και τα πραγματικά προβλήματα δεν λύνονται εύκολα. Τις πιο πολλές φορές δεν λύνονται καθόλου αν δεν αποφασίσεις να δυσαρεστήσεις κόσμο (και μάλιστα πολύ..) Είναι τώρα εποχές για να δυσαρεστούμε κόσμο;

Διαβάζω και παρακολουθώ τα τεκταινόμενα στην Σκιάθο ανελλιπώς. Επιπλέον σε όποιες συζητήσεις κάνω, όλοι, μα ΟΛΟΙ, με έχουν «πρήξει» με το περίφημο «πρόβλημα» της διοργάνωσης του gay festival στην Σκιάθο.
Να ρωτήσω πρώτον γιατί πρέπει να έχουμε μία από τις δύο απόψεις για αυτό;
Γιατί πρέπει με το ζόρι όλοι να είμαστε είτε υπέρ, είτε εναντίον; Αυτό το παλιό γνωστό κόλπο του προηγούμενου πρόεδρου των ΗΠΑ εκείνου του ανεκδιήγουτου σκοταδιστή Μπους του Βου, ότι δηλαδή «…όποιος δεν είναι μαζί μας, είναι εναντίον μας…», είναι για να μπερδεύεις παιδάκια του δημοτικού σχολείου. Σώπα ρε μεγάλε που θα με βάλεις στο κόλπο σου… Ούτε με σένα είμαι, ούτε με τους άλλους. Είμαι μεγάλο παιδί και έχω την δική μου άλλη άποψη, που δυστυχώς για σένα, δεν συμφωνεί ούτε με τους αγριομισαλλόδοξους τύπους που είχες μαζέψει στην αυλή σου για να κάνουν μπίζνες και μας τους προξένευες για σωτήρες του κόσμου,  ούτε με τους αγριοταλιμπάν βλαμμένους απέναντι είμαι που σκοτώνουν τον απέναντι γιατί τους σταβοκοίταξε.
Δεν κατάλαβα γιατί στο θέμα του φεστιβάλ αυτού πρέπει να έχουμε όλοι άποψη; Μην σας πω για την άποψη που έχει για τις απόψεις ο Κλιντ Ίστγουντ. Εγώ δεν θέλω να έχω άποψη, ΚΑΜΙΑ.
Γιατί; Μα γιατί δεν με ενδιαφέρει. Δεν είναι αυτό το πρόβλημα μου. Δεν είναι μέσα στις προτεραιότητες μου, ως ατόμου, ως δημότη.
Δεύτερον και κυριοτέρον, γιατί έχω πολύ σοβαρότερα και μεγαλύτερα προβλήματα ως δημότης, ΓΙΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΓΙΑ ΑΥΤΑ.
Αρχίζω την απαρίθμηση:

1.    Τι γίνεται με το νερό στην Σκιάθο; Ποιος ασχολείται; Γίνεται κάτι; Αυτή την στιγμή σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε;
Το μόνο που διαβάζω και μαθαίνω είναι κάτι γενικά ευχολόγια. Ο περιφερειάρχης το λέει στον αρμόδιο σύμβουλο, ο σύμβουλος παραπέμπει στην ΔΕΥΑΣ, η ΔΕΥΑΣ, στις γεωτρήσεις και όλοι μαζί παραπέμπουν στις καλένδες.
Το πρόβλημα όμως είναι εδώ, καθημερινό και αδυσώπητο. Τι νερό πίνουμε; Με τι νερό μαγειρεύουμε; Με τι νερό πλενόμαστε;  Η τυρόπιττα που έφαγα στο φούρνο με τι νερό ήταν φτιαγμένη; Τι μπορεί να πάθω, εγώ ή τα παιδιά μου;

2.    Διαβάζω στο πολύ καλό blog skopelos news, ένα άρθρο στο οποίο ο φοβερός κ. Νάκος ενδιαφέρθηκε για το αεροδρόμιο της Σκιάθου και την υποβάθμιση του επειδή δεν έχει επαρκές προσωπικό. Η απάντηση του υπουργού ήταν φυσικά άρες-μάρες-κουκουνάρες. Και ρωτάω: : Αυτή η υποβάθμιση που είναι σχεδόν σίγουρη, θα έχει αντίκτυπο στην ακρίβεια, ποιότητα και εντέλει αριθμό των πτήσεων που έρχονται στην Σκιάθο, ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ.  Με αυτό το πραγματικά ΜΕΓΑΛΟ πρόβλημα, που έχει δυσμενείς επιπτώσεις ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΝΗΣΙ, ποιος φορέας τοπικός ασχολείται; Ποιος έτρεξε στο υπουργείο να «τραβήξει αυτιά»; Ποιος φωνάζει, απειλεί, απαιτεί προς κάθε κατεύθυνση; Ποιος ξοδεύει πολιτικό κεφάλαιο για να κάνει κάτι;

3.    Ο προϋπολογισμός του Δήμου Σκιάθου είναι προφανώς ανεκτέλεστος. Ακόμη και το ειδικό τέλος (όσο χαζό και αν φαινόταν) απορρίφθηκε από την περιφέρεια. Τι θα γίνει; Λεφτά δεν υπάρχουν και το ξέρουν και οι πέτρες. Από πού θα πληρωθούν του χρόνου ακόμη και αυτοί οι υπάλληλοι; Δεν βλέπω κανέναν να ενδιαφέρεται εκτός από το να ρίχνουν το «ανάθεμα» ο ένας στον άλλον και να ξεφορτώνονται ευθύνες όλοι οι ανευθυνο-υπεύθυνοι. Τα γεγονότα όμως τρέχουν με ταχύτητες ασύλληπτες. Και κανείς δεν κάνει κάτι. Προφανώς και αυτό το πρόβλημα είναι δυσεπίλυτο και ακανθώδες.

4.    Κλείνει η τοπική Δ.Ο.Υ. Όχι βέβαια ότι όσο ήταν ανοιχτή έκανε και κάτι ιδιαίτερο: Πάντα υπολειτουργούσε και μάλλον πιο δύσκολα έκανε τα πράγματα. Τώρα όμως κλείνει. Και με την φοβερή και τρομερή γραφειοκρατία να μην έχει μειωθεί ούτε στο ελάχιστο, το μόνο που θα συμβεί, είναι να πρέπει να πάμε στο Βόλο  ή στην Σκόπελο για να «ανοίξουμε» βιβλία αν θέλουμε να πουλήσουμε καλαμπόκια μπροστά στο Μπούρτζι. Ποιος να κάνει κάτι για αυτό; Μα πρέπει να ξέρεις τι να κάνεις για να κάνεις κάτι. Και δεν βλέπω να ξέρει κάποιος. Θα μπορούσε ας πούμε να υπάρξει μία κίνηση από όλους τους νησιωτικούς δήμους της χώρας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα, να πιέσουν το υπουργείο οικονομικών ώστε να υπογράψει μία εγκύκλιο, ΠΟΥ ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΎΕΙ, στα οικονομικά όργανα του κράτους να απαιτήσουν αυτοπρόσωπη παρουσία για αυτούς που διατηρούν βιβλία Α & Β κατηγορίας, για οποιαδήποτε υπόθεση τους. Έτσι όλες οι φορολογικές υποθέσεις αυτών των φορολογούμενων θα περνούσαν υποχρεωτικά μέσω ΚΕΠ.
Ξέρω την απάντηση των γνωστών κύκλων εκ των προτέρων: Πολύπλοκο και ανεφάρμοστο. Και απαντώ εκ των προτέρων: Αν ήταν απλό και εφαρμόσιμο, θα το έκανα και μόνος μου, δεν χρειαζόμουν να ψηφίζω θεσμοθετημένα όργανα.

5.    Καταργείται το Πλημμελειοδικείο Σκιάθου. Ότι και να πω θα είναι λίγο. Αυτό είναι ένα από τα θέματα που με έχει εξοργίσει πραγματικά. Αυτό το κράτος που μας μηνύει και μας τρέχει στο δικαστήριο γιατί,
  • Είχα το μαγαζί μου ανοιχτά δέκα λεπτά παραπάνω από το ωράριο που έθεσε κάποιος νομοθέτης στην Αθήνα (δεν μιλάω μόνο για νυχτερινά μαγαζιά, η μήνυση μπορεί να γίνει και στο τοπικό μπακάλικο…)
  • Πουλούσα την ντοματοσαλάτα 128,40 δρχ, ενώ έπρεπε να την πουλάω 128,10 δρχ (μην γελάτε, έχω πάει σε δικαστήριο ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΛΟΓΟ ΑΚΡΙΒΩΣ όταν δούλευα στην ταβέρνα)
  • Επειδή στην ίδια ταβέρνα είχε άμμο στον χώρο ΜΠΡΟΣΤΑ από το ψυγείο με τα ψάρια, στον χώρο υποδοχής (Η ταβέρνα ήταν μπροστά στην θάλασσα και οι πελάτες ερχόντουσαν προφανώς με άμμο στα πόδια για να δουν τα ψάρια και τα φαγητά)
  • Δεν είχα καταλόγους πάνω στα τραπέζια του μπαρ, την στιγμή που υπήρχαν μέσα στο μαγαζί 150 άτομα που χόρευαν τσιφτετέλια πάνω στα τραπέζια (μιλάω ΣΟΒΑΡΑ)
  • Επειδή πουλούσα μπιφτέκια με ΦΡΕΣΚΟ κιμά (απαγορεύεται να γράφεις ότι πουλάς μπιφτέκι με φρέσκο κιμά γιατί η αγορανομία δεν έχει τρόπο να ελέγξει αν είναι φρέσκος ! Δεν σχολιάζω…)
Ε, αυτό το κράτος, θέλει να πάρει τα δικαστήρια από την Σκιάθο, και να τα πάει στην Σκόπελο, της οποίας το δικαστήριο θα πρέπει να έχει το 1/3 των υποθέσεων που έχει το αντίστοιχο της Σκιάθου.
Και δεν έχουν ξεσηκωθεί οι πέτρες ακόμη στην Σκιάθο;
Θα έπρεπε ήδη να υπάρχουν κινήματα αγανάκτησης ειδικά από τους μόνιμους «θαμώνες» των δικαστηρίων λόγω επαγγέλματος. Τι άλλο μπορεί να γίνει:
Να συζητηθεί από τώρα και να γίνει επίσημα γνωστό, ότι όλοι αυτοί οι «υπόδικοι», κάθε φορά που θα πρέπει να μεταβούν στην Σκόπελο «δια υπόθεσην τους», θα πηγαίνουν στο αστυνομικό τμήμα και θα δηλώνουν ότι δεν έχουν χρήματα για το εισιτήριο της μετάβασης στην Σκόπελο και θα πρέπει το κράτος να τους πληρώσει το εισιτήριο. Σκεφτείτε μόνο την ουρά έξω από το αστυνομικό τμήμα Σκιάθου, την παραμονή της εκδίκασης των υποθέσεων στην Σκόπελο…

Και ενώ εμείς ασχολούμαστε με το πραγματικά σημαντικό για το μέλλον του τόπου, ζήτημα του gay φεστιβάλ, ακόμη και η φοβερή και τρομερή Ροδούλα Ζήση έκανε επερώτηση για το μείζον πραγματικά θέμα της κατάργησης του εξεταστικού κέντρου στην Γλώσσα !!! Δηλαδή, για την κυρία βουλευτή είναι πραγματικό πρόβλημα το ότι ΜΙΑ ΦΟΡΑ τον χρόνο οι εξεταζόμενοι πρέπει να φύγουν από την Γλώσσα και να πάνε στην Σκόπελο....
Τα δικά μας τα προβλήματα, προφανώς είναι αμελητέα, και για αυτό ασχολούμαστε με το gay φεστιβάλ.

Ε, όχι, ΔΕΝ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΑΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ. ΟΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΝ, ΚΑΙ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΑΠΑΝΤΗΣΗ….

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις