Τι σημαίνει ανάπυξη για την Σκιάθο;

Κατά την διάρκεια της παραμονής μου στην Σκιάθο, συνάντησα έναν (ή μία, δεν έχει σημασία) σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης την ημέρα που έγινε γνωστή η αναπομπή του προϋπολογισμού του Δήμου Σκιάθου, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι ο προϋπολογισμός είναι είτε λανθασμένος, είτε ανεδαφικός, ή απλώς ανεφάρμοστος. Ότι από όλα αυτά και να συμβαίνει, πρακτικά έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Ο προϋπολογισμός έτσι όπως κατατέθηκε, δεν θα εφαρμοστεί, άρα θα υπάρξουν περικοπές ΠΑΝΤΟΥ.
Ο σύμβουλος αυτός λοιπόν, μου είπε (και τον πιστεύω ότι μιλούσε ειλικρινά) ότι πρέπει επιτέλους να διαμορφωθούν ευρύτερες συμμαχίες στον Δήμο, και όλο μαζί το δημοτικό συμβούλιο, πρώτον να προσπαθήσει να βγάλει τον Δήμο από την προφανώς δυσχερή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, και δεύτερον επιτέλους να προσπαθήσουν όλοι να βοηθήσουν την ανάπτυξη του τόπου και την λύση των χρόνιων σοβαρών προβλημάτων.
Άριστα λεχθέντα όλα αυτά. Όλοι συμφωνούμε.
Επειδή όμως ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, ας δούμε λίγο τι κρύβεται πίσω από αυτές τις προτάσεις:
Και εγώ συμφωνώ ότι πρέπει να διαμορφωθούν ευρύτερες συμμαχίες. Τι σημαίνει όμως αυτό;
Σημαίνει ότι όλοι θα πρέπει να ξεφύγουν από κομματικά πρότυπα και συμπεριφορές. Μακριά από στερεότυπα και αγκυλώσεις, μακριά από όλα αυτά που για δεκαετίες ταλανίζουν τον τόπο. Προσπαθώντας να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα του παρόντος ή και του μέλλοντος με εργαλεία του παρελθόντος, γινόμαστε ή γραφικοί ή επικίνδυνοι.
Επίσης είναι προφανές ότι σε αυτό το σημερινό τέλμα έχουν συμβάλει εξίσου και οι νυν αλλά προφανώς και οι πρώην ταγοί του τόπου, μηδενός εξαιρουμένου. Πως λοιπόν θα κάνουν την απαραίτητη υπέρβαση οι ίδιοι άνθρωποι, που μετά από τόσα χρόνια τριβής έχουν και προσωπικές διαφορές πλέον, εκτός από τις απαραίτητες για την δημοκρατία πολιτικές διαφορές;
Αν πράγματι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν την υπέρβαση, γιατί δεν την έκαναν τόσο καιρό; Γιατί τώρα θα μπορέσουν να την κάνουν;
Εξίσου προβληματικό είναι και το ζητούμενο της αλλαγής αυτής. Ποια είναι η αλλαγή αυτή που οραματίζεται ο καθένας μας; Δεν είναι καθόλου ίδια σε όλους, και τελικά για τον καθένα μας σημαίνει κάτι τελείως διαφορετικό.
Για να έχει απήχηση αυτή η αλλαγή, πρέπει πρώτον να ζητηθεί από την τοπική κοινωνία να συνεισφέρει την γνώμη της και την άποψη της. Πρέπει επιτέλους αυτή η αλλαγή, αυτή η πορεία να συμφωνηθεί εκ των προτέρων. Αυτό μπορεί να γίνει με την προσπάθεια να συνεισφέρουν οι πολίτες του τόπου σε αυτή. Είτε καταθέτοντας ιδέες και προτάσεις, είτε συμφωνώντας εκ των προτέρων σε μία διαμορφωμένη και επεξεργασμένη πρόταση ενός ευρύτερου κινήματος.
Δυστυχώς αυτό το κίνημα δεν μπορεί κατά την γνώμη μου να προέλθει μέσα από τους υπάρχοντες πολιτικούς συσχετισμούς. Οι υπάρχοντες είτε δεν έχουν καταθέσει πολιτική πρόταση, είτε έχουν κλείσει τους ιστορικούς τους κύκλους, είτε παραμένουν αγκυλωμένοι σε πρακτικές του παρελθόντος.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις