Το νερό στην Σκιάθο

Πριν από δύο μήνες περίπου είχα μία συζήτηση με δημοτικό σύμβουλο της πλειοψηφίας του Δήμου Σκιάθου σχετικά με το νερό, τον υδροφόρο ορίζοντα στο νησί κτλ.
Όταν λοιπόν του ανέφερα επί λέξει:
«Πρέπει η Σκιάθος να αρχίσει άμεσα να σκέφτεται και να εξετάζει εναλλακτικές πηγές ύδρευσης παράλληλα με καλές πρακτικές χρήσης των υπαρχόντων υδάτινων κοιτασμάτων, ανακύκλωση νερού για δευτερεύουσες χρήσεις (π.χ. πότισμα) ….»,
Ο δημοτικός σύμβουλος μου είπε κοιτάζοντας με αφ’ υψηλού:
«Μα η Σκιάθος δεν έχει πρόβλημα με το νερό… Έχουμε νερό.. Και τώρα μάλιστα που κάναμε καινούρια γεώτρηση, είμαστε μία χαρά…»
Πριν αλέκτωρ φωνήσαι τρις, ο δημοτικός σύμβουλος διαψεύστηκε. Το νερό στην Σκιάθο έχει πρόβλημα..Και τώρα τι κάνουμε; Τρέχουμε πανικόβλητοι να διορθώσουμε τα αδιόρθωτα που προφανώς δεν διορθώνονται εύκολα και άμεσα.
Γιατί τα αδιόρθωτα ξεκινάνε δεκαετίες πριν.
Ξεκινούν από τις χιλιάδες αδήλωτες γεωτρήσεις, σε κοντινές αποστάσεις που διαγωνίζονται απλώς ποια θα στερέψει πρώτη το ένα και μοναδικό απόθεμα νερού που προφανώς μοιράζονται.
Ξεκινάει από την λογική και επικρατούσα άποψη του δημοτικού συμβούλου: «Μα, η Σκιάθος έχει νερό….». Το θεωρούμε αυτονόητο και δεδομένο το πολύτιμο υγρό. Όμως δεν είναι. Η Σκιάθος είναι καταπράσινη, έχει νερό σε αντίθεση με άλλα άνυδρα νησιά, αλλά ατελείωτο δεν είναι. Άλλωστε σε αυτό τον μικρό πλανήτη, τίποτα δεν είναι ανεξάντλητο εκτός από την ανθρώπινη ανοησία και αδιαφορία.

Αν η Σκιάθος δεν στραφεί άμεσα σε άλλες λύσεις, θα το βρίσκει αυτό το πρόβλημα συνέχεια μπροστά της.
Και οι άλλες λύσεις σε αυτή την περίπτωση, είναι προφανώς η αφαλάτωση. Είτε με εργοστάσιο, είτε με νεωτερικές μεθόδους (για λεπτομέρειες βλέπε εδώ).

Υ.Γ. Επειδή είμαι σίγουρος ότι κάποιος θα μου προσάψει την δημοσιοποίηση του γεγονότος στο νετ, του απαντώ προκαταβολικά:
Τα προβλήματα δεν λύνονται κρύβοντας τα κάτω από το χαλί. Αντίθετα επανέρχονται δριμύτερα και μας πλακώνουν. Η λύση στα προβλήματα από τις όποιες αδυναμίες της δημοκρατίας δεν είναι λιγότερη διαφάνεια. Είναι το ακριβώς αντίθετο: Περισσότερη διαφάνεια.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις