Συμβουλές για παρουσίαση Διπλωματικής


ΟΙ συμβουλές που ακολουθούν εστάλησαν σε μία φίλη που ετοίμαζε την παρουσίαση της διπλωματικής εργασίας. Μου ζήτησε λοιπόν συμβουλές για την παρουσίαση και το power point. Τυχαία έπεσα ξανά πάνω σε εκείνο το e-mail (α ρε άτιμο google mail) και σκέφτηκα να το δημοσιεύσω γιατί μπορεί να φανεί χρήσιμο και σε κάποιον άλλον.
Να σημειώσω ότι τα γραφόμενα που ακολουθούν είναι η πείρα παρουσίασης, δύο διπλωματικών εργασιών (προπτυχιακό, μεταπτυχιακό) που βαθμολογήθηκαν με άριστα, μερικών συνεδρίων και δεκάδων παρουσιάσεων εταιρικών προϊόντων και λύσεων σε άλλες εταιρείες., οργανισμούς του δημοσίου, παραδόσεις ολοκληρωμένων έργων κτλ.
  
Άφησα την αρχή αναλλοίωτη, αφού ταιριάζει σε όποιον καταλήξει σε αυτό το άρθρο ψάχνοντας για συμβουλές και προτάσεις:
 
Αφού έφτασες λοιπόν στην παρουσίαση της διπλωματικής σου, αυτό θα πει ότι η εργασία ολοκληρώθηκε. Συγχαρητήρια, έφυγε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Η παρουσίαση είναι η ουρά, τον γάιδαρο τον έφαγες… Μπράβο σου.
 
Το PowerPoint είναι πανεύκολο. Αν θέλεις διάλεξε ένα template, οπότε θα σου έχει ένα κοινό background, ύφος, χρώματα κτλ για όλες τις σελίδες.
Γενικώς δουλεύει με drag & drop οπότε τραβάς κομμάτια από την εργασία και τα ρίχνεις μέσα.
Μη βάλεις στο background χρώμα. Η άποψη μου είναι ότι κουράζει χωρίς λόγο. Προτίμησε το άσπρο ή ένα πολύ παλ. Επίσης αν βάλεις χρώμα στο background θα έχεις πρόβλημα με τα «ξακρισμένα» γραφικά που θα δείχνουν άσπρο γύρω-γύρω και δεν θα φαίνεται ωραίο.
 
Στο PowerPoint τα γραφικά σου μπορείς να τα κάνεις ακόμη μικρότερα αν έχεις πρόβλημα χώρου, μεταφοράς, γιατί δεν τυπώνονται (μία ανάλυση 150dpi είναι υπεραρκετή).
 
Μην παρασυρθείς από υπερβολικά χρωματάκια και «κορδέλες». Λιτότητα. Επιστημονική παρουσίαση κάνεις.
 
Μην βάλεις «παρδαλές» γραμματοσειρές. Δεν διαβάζονται και δυσανασχετούν οι θεατές. Οι Times New Roman, Arial είναι διαχρονικές και ευανάγνωστες.
 
Στην τελευταία σελίδα θα γράψεις το όνομα σου το πανεπιστήμιο, την σχολή, και αποκάτω                                   
                                 «Ευχαριστώ πολύ, Τάδε Ταδόπουλος».
Έτσι θυμούνται το όνομα σου και καταλαβαίνουν ότι τελείωσες για να χειροκροτήσουν. Συνηθίζεται (αν θέλεις) και ένα μικρό γραφικό με χειροκροτήματα, για να ξέρουν οι θεατές ότι τελείωσες.
 
Πρόσεξε πολύ τον χρόνο σου, παρασυρόμαστε όλοι και βάζουμε πολλά στην παρουσίαση, με αποτέλεσμα το τραγικό αποτέλεσμα να μένει η παρουσίαση ανολοκλήρωτη. Στις παρουσιάσεις διπλωματικών οι κριτές είναι αυστηροί με τον χρόνο. Περιμένουν και άλλοι.
Δεν χρειάζεται να βάλεις πολλά. Αυτό που έκανες φαίνεται από μακριά. Όποιος θέλει να δει λεπτομέρειες θα διαβάσει την εργασία.  Είναι καλύτερα να τελειώσεις λίγο νωρίτερα παρά να μείνεις στην μέση.
Έτσι έχεις χρόνο και για λίγες ερωτήσεις.
 
Μην τους ζαλίζεις με τύπους και λεπτομέρειες. Γράψε το αποτέλεσμα κατευθείαν με μεγάλα γράμματα και αποκάτω ίσως γράψε την μεθοδολογία, τον χρόνο και το κεφάλαιο της εργασίας που το έχει.
 
Μην πεις πόσο δύσκολη ήταν η εργασία. Άφησε τους να το καταλάβουν  μόνοι τους.
Αν υπάρχει γνωστός- φίλος-συνάδελφος στην παρουσίαση, δώστου μία «βαλτή» αβανταδόρικη ερώτηση να σου κάνει για να αναδείξεις ένα δύσκολο ή πολύπλοκο εγχείρημα-πρόβλημα που έβγαλες σε πέρας.
Μην ξεχνάς ότι απευθύνεσαι σε επιστήμονες. Μερικές φορές ακόμη και αν αυτό που έκανες δεν έχει πρακτική χρησιμότητα, αν είναι επιστημονικά άρτιο, είναι αρκετό. Δεν είμαστε εταιρία.
Αν έχεις γραμμένο κάτι αμφίσημο, βάλε έναν γνωστό επιστήμονα του χώρου να το υποστηρίξει με κάτι που έχει πει.
 
Να θυμάσαι ότι υπάρχει ο χρυσός κανόνας για την ανθρώπινη μνήμη:
Η άμεση μνήμη του ανθρώπου (αυτή δηλαδή που ακούει βλέπει μία φορά κάτι και το αναπαράγει αμέσως) «χωράει» 7 πράγματα.
Παράδειγμα, δεν μπορείς  να απομνημονεύσεις αν σου το πουν μόνο μία φορά, έναν αριθμό με περισσότερα από 7 ψηφία.
 
Ο χρυσός κανόνας σε μία παρουσίαση τον οποίο οφείλεις να τηρήσεις ευλαβικά για να μην χάσεις τους θεατές σου, είναι
            7 γραμμές μέγιστο, εκ των οποίων η καθεμία 7 γράμματα μέγιστο.
 
Καλή επιτυχία,
 
Και μην ξεχνάς: Για να φτάσεις να ψάχνεις templates για το PowerPoint, έχεις τελειώσει όλη την βρώμικη δουλειά. Απόλαυσε το….
 

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις