Αλλαγές στους Δήμους & Καλλικράτης

Οι σαρωτικές αλλαγές που φέρνει ο Καλλικράτης δεν θα βρουν έτοιμους τους δήμους της χώρας. Ειδικά στα νησιά προβλέπεται ένας δήμος για κάθε νησί, και αυξημένες αρμοδιότητες για τους δημάρχους που ουσιαστικά αντικαθιστούν τους νομάρχες που καταργούνται.
Αντίστοιχες αυξημένες αρμοδιότητες προβλέπονται και για τους αντιδημάρχους στους οποίους προβλέπεται να ανατεθούν και οι αρμοδιότητες των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος.
Είναι όμως οι δήμοι και οι δήμαρχοι έτοιμοι για κάτι τέτοιο;
Μπορούν να αντέξουν το βάρος των επιπλέον αρμοδιοτήτων και να φέρουν σε πέρας τα καινούρια τους καθήκοντα;

Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;

Δυστυχώς είναι αυτοί που τόσα χρόνια είχαν μάθει ότι το να βάζουν κολωνάκια στα πεζοδρόμια και φωτιστικά ειδικά μπροστά από τα δημαρχεία τους, ίσως και μπροστά από τα σπίτια κάποιων επιφανών ψηφοφόρων με μεγάλο κύκλο επιρροής, θα τους εξασφάλιζε την απαραίτητη επανεκλογή.
Είναι οι ίδιοι δήμαρχοι που έμαθαν ότι διορίζοντας με αδιαφανείς διαδικασίες και παρακάμπτοντας τον ΑΣΕΠ με χίλιους δυο παράτυπους και ημι-παράνομους τρόπους, διορίζοντας έτσι τα δικά μας παιδιά, θα τους εξασφάλιζε μία απρόσκοπτη τετραετία.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που εκτός από την ασφαλτόστρωση ενός δρόμου, οτιδήποτε πιο τεχνικό και πιο περίπλοκο συζητιόταν στο δημοτικός συμβούλιο τους ήταν αδύνατον να το καταλάβουν. Ψήφιζαν λοιπόν με βάση τα πολιτικά πιστεύω του συμμετέχοντος στο διαγωνισμό, την ενημέρωση των διάφορων καλοθελητών ή εχόντων προσωπικό συμφέρον, ή οποιοδήποτε άλλο κριτήριο, μακράν του κριτηρίου της αποδοτικότητας και της αποτελεσματικότητας των όποιων έργων.
Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που έμαθαν ότι με άρτο και θεάματα θα κρατήσουν τους δημότες ευχαριστημένους. Η διοργάνωση γιορτών, πανηγυριών, και κάθε είδους φιέστας με λαϊκά καψουροτράγουδα από καλοπληρωμένους βάρδους με χρήματα των δημοτών ήταν το φόρτε τους.

Πως θα ανταποκριθούν αυτοί οι άνθρωποι στα σημεία των καιρών;
Πως θα κατανοήσουν αυτοί οι άνθρωποι ότι τα πράγματα αλλάζουν ραγδαία;
Πως θα αφουγκραστούν αυτοί οι άνθρωποι το ποτάμι που βράζει και ξεχείλισε;
Πως θα καταφέρουν να δημιουργήσουν πρότυπα μοντέρνα κέντρα τοπικής διακυβέρνησης, εξυπηρέτησης του δημότη;
Πως θα υπηρετήσουν τον τόπο τους, προάγοντας το κοινό καλό, το κοινό συμφέρον, την αναβάθμιση του τόπου τους;

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις