Περί της χρήσης της ιστοσελίδας του Δήμου Σκιάθου (αλλά και άλλων αντίστοιχων Δήμων)

Ο φίλος Μανώλης Πασχάλης μου έδωσε το ερέθισμα να γράψω την συνέχεια μίας παλαιότερης ανάρτησης στο blog μου http://georgeviolettas.blogspot.com/2009/03/blog-post.html
Αντιγράφω ένα κομμάτι από εκείνη την ανάρτηση που νομίζω ότι δεν έχει χάσει την αξία του:
«…Πάνω από όλα όμως η ιστοσελίδα δεν ανήκει σε κανέναν. Αυτή η μονοπωλιακή πρακτική της ανάρτησης δήθεν πολύ ενδιαφερόντων ειδήσεων που αφορούν αποκλειστικά και μόνο μία κλειστή κάστα ανθρώπων και ιδεών, είναι βαρετή και ανούσια. Η ιστοσελίδα είναι κτήμα όλων των δημοτών και φίλων του νησιού. Σε αυτούς πρωτίστως πρέπει να αποτελέσει βήμα κατάθεσης προβλημάτων, προτάσεων και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων…»
Ας ξεκινήσω από αυτό.
Ποιος πραγματικά ενδιαφέρεται αν στον αγιασμό παραβρέθηκε ο αντιναύαρχος Τάδε, ο νομαρχιακός σύμβουλος δείνα και πλήθος κόσμου; Όσοι ήταν εκεί τους είδαν όλους αυτούς, όσοι δεν πήγαν, μάλλον «γραμμένους» τους έχουν.
Οι ιστοσελίδες πλέον έχουν εδώ και μία δεκαετία σταματήσει να είναι ενημερωτικά και διαφημιστικά φυλλάδια. Πέρασαν σε αυτό που λέγεται διαδραστική συμμετοχή. Δηλαδή ο πολίτης και χρήστης του μέσου συμμετέχει ενεργά στην διαμόρφωση της σελίδας.
Πως θα φανταζόμουν εγώ την ιστοσελίδα ενός μοντέρνου Δήμου;
Μα σαν την εκκλησία του Δήμου.
Δηλαδή πρωτίστως θα έπρεπε να έχει ο κάθε πολίτης την δυνατότητα ενεργού συμμετοχής μέσω της ανάρτησης απόψεων, μηνυμάτων, καταγγελιών, προσδοκιών, απαιτήσεων. Έχει και όνομα αυτό το πράγμα: Να γράφει ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του. Έτσι πολύ εύκολα όποιος τείνει ευήκοον ους μπορεί να αφουγκραστεί την φωνή του λαού. Να δει τι πραγματικά απασχολεί τους δημότες, πόσο σοβαρό αντίκτυπο είχε συγκεκριμένη ενέργεια, ποιες είναι οι άμεσες προσδοκίες.
Εδώ να σημειώσω ότι επειδή οι τοπικές κοινωνίες δεν είναι εξοικειωμένες με τέτοιες δράσεις, στην αρχή η συμμετοχή θα είναι περιορισμένη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει οι τοπικοί άρχοντες να προωθούν με όλους τους τρόπους την συμμετοχή των δημοτών σε τέτοια μέσα.
Επιτέλους με όλα αυτά τα χρήματα που έχουν κατασπαταληθεί για την περίφημη «ψηφιακή σύγκλιση» θα πρέπει (δια νόμου κατ’ εμέ) η ιστοσελίδα του κάθε Δήμου να γίνει πλήρες βήμα σύνδεσης με τον γραφειοκρατικό μηχανισμό. Αυτό σημαίνει ότι θα έπρεπε να μπορώ με δύο τρία κλικ να ολοκληρώνω όλες μου τις συναλλαγές (ακόμη και τις χρηματικές !). Δεν βρίσκω κανέναν λόγο γιατί πρέπει να επισκεφτώ δύο τρείς υπηρεσίες και 5 έως έξι γραμματείς για να πάρω ένα πιστοποιητικό.
Στην ιστοσελίδα του Δήμου Σκιάθου (και πολλών άλλων, είμαι σίγουρος) δεν υπάρχει καν ένας τομέας που να αναφέρει ποια δικαιολογητικά χρειάζομαι για να βγάλω π.χ. μία άδεια πλανόδιου πωλητή. Γιατί πρέπει να πάω αυτοπροσώπως στον Δήμο για να την παραλάβω; Προφανώς γιατί ο αρμόδιος υπάλληλος αισθάνεται πολύ σημαντικός την ώρα που μου κάνει την χάρη και μου παραδίδει το πολύ σημαντικό αυτό έγγραφο.
Φυσικά θα πρέπει όλη η νομολογία, όλες οι αποφάσεις, όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά να είναι δημοσιευμένα, σύμφωνα με και με τον τελευταίο νόμο.
Σε μία τέτοια ιστοσελίδα θα πρέπει επίσης να περιγράφονται οι κατευθηντήριες γραμμές της πολιτικής που ακολουθεί η τρέχουσα δημοτική αρχή. Ποιες είναι οι προτεραιότητες, τα σχέδια, η προοπτική ανάπτυξης. Αυτό θα γίνεται με άρθρα, δημοσιεύσεις κτλ, όπου οι πολίτες θα παρεμβαίνουν δυναμικά, καθορίζοντας πολλές φορές τις εξελίξεις.
Πολύ σημαντικό κομμάτι θα πρέπει να είναι αυτό που θα ασχολείται με ζητήματα ανακύκλωσης, με συνεχείς και αναλυτικές ενημερώσεις, ποσοστό ανακύκλωσης ανά έτος και στόχους τρέχοντος έτους, τρόπους και μεθόδους ανακύκλωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στα παιδιά, με διαδραστικά παιχνίδια, συμβουλές κτλ.
Επίσης θα πρέπει να υπάρχει κομμάτι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας. Και εκεί θα πρέπει να υπάρχει ιδιαίτερο κομμάτι για τα παιδιά.

Σημαντικό αναπόσπαστο μέρος θα πρέπει να είναι αυτό της άμεσης δημοσίευσης όχι μόνο των προκηρύξεων αλλά και ΟΛΩΝ των συμβάσεων του Δήμου, ακόμη και των πρόχειρων διαγωνισμών (εκεί γίνεται το μεγάλο πάρτι…) Έτσι επιτυγχάνεται η άμεση διαφάνεια αφού ο καθένας μπορεί να ελέγξει τα οικονομικά μεγέθη και τις δοσοληψίες.

Υπάρχουν και άλλα πράγματα που μπορούν να γίνουν, όπως η υποχρεωτική καταγραφή όλων των επιχειρήσεων (νόμιμων φυσικά), ειδικά των τουριστικών. Έτσι μπορεί κάποιος άμεσα να ελέγξει αν αυτός με τον οποίο συναλλάσσεται υφίσταται ως νόμιμη επιχείρηση.
Η καταγραφή όλων των επιχειρήσεων ανά κλάδο δραστηριότητας με βασικά στοιχεία επικοινωνίας (ο τοπικός χρυσός οδηγός) είναι η ελάχιστη παροχή ενός δήμου προς τους πολίτες και φυσικά παρέχει καθημερινή επισκεψιμότητα.
Πλήρες τμήμα με άρθρα προβολής, φωτογραφίες, διαφημιστικό υλικό κτλ. Έτσι ο έντυπος & ηλεκτρονικός τύπος έχει άμεση και εύκολη πρόσβαση σε υλικό όταν το χρειαστεί.

Η ηχητική αναμετάδοση των συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου θεωρείται απαραίτητη προσθήκη. Ας σκεφτούμε όχι μόνο τους δημότες που μένουν σε άλλες πόλεις, αλλά ειδικά τους μετανάστες. Πέντε από αυτούς να παρακολουθήσουν τα νέα της ιδιαίτερης πατρίδας μέσω διαδικτύου, θα έχει επιτύχει το σκοπό της.
Η ιστοσελίδα του δήμου θα πρέπει επίσης να παρέχει απλόχερα βήμα έκφρασης σε όλους τους οργανισμούς κάτω από την εποπτεία του. Σχολεία, αθλητικοί οργανισμοί, νηπιαγωγεία, ΚΑΠΗ (γιατί όχι;) θα πρέπει να έχουν τις δικές τους σελίδες.




Σχόλια

Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Φίλε μου έχεις άριστες ιδέες, μπορούν να γίνουν πραγματικότητα, για τις περισσότερες απο αυτές δεν χρειάζεται να δαπανηθουν σημαντικά ποσά, αλλά δεν το σκέφτεσαι λίγο περισσότερο? μήπως θα ήταν καλύτερα αν ένωνες την γνώση και τις ιδέες σου με την διάθεση να συμμετέχεις ενεργότερα? πιστεύω οτι μπορείς να προσφέρεις και θα βρείς με ποιούς από όσους έχουν δηλώσει συμμετοχή ταιριάζει η δική σου φιλοσοφία αλλά και σου δημιουργούν την αίσθηση οτι είναι καθαροί και δεν λένε μόνο ωραία λόγια, κάποιοι μάλιστα έχουν και μία ενεργό συμμετοχή στην κοινωνία, θα ειναι κρίμα τέτοιοι άνθρωποι να μένουν μόνο σχολιαστές της κατάστασης.
με την ευχή να το σκεφτείς.
Φιλικά ;ο παρατηρητής
Ο χρήστης Δέσποινα Συμιακάκη είπε…
Αγαπητέ Γιώργο,
Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες από τις ιδέες σου είναι ταυτόσημες με τις δικές μου, όπως και με τη φιλοσοφία των υπολοίπων συνεργατών της κίνησης για τις Δημοτικές Εκλογές «Νέα Προοπτική για την Σκιάθο», εφόσον έτσι βλέπουμε ότι πρέπει να είναι ο Δήμος από αύριο. Έλα λοιπόν μαζί μας να ενισχύσεις και με την δική σου ενεργό παρουσία, γιατί προκειμένου να γίνουν αυτά οφείλουμε να έχουμε ομάδα με καθαρότητα, γνώση και διάθεση για ουσιαστική δουλειά. Σε καλούμε κοντά μας, γιατί οι ιδέες χρειάζονται ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΩΣΤΕ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΞΗ, αλλιώς κινδυνεύουμε να μείνουμε βαλτωμένοι στη γκρίνια και στη μιζέρια!
Με εκτίμηση,
Δέσποινα Συμιακάκη
Ο χρήστης Γιώργος Βιολέττας είπε…
Αγαπητή Δέσποινα,
Σε ευχαριστώ πολύ για το κάλεσμα, θα μου επιτρέψεις όμως να καταθέσω κάποιες σκέψεις μου:
1. Ξέρεις ο πληθυντικός της κλήσης προϋποθέτει και γνώση όλων των καλούντων. Εκτός από κάποιες φήμες δεν γνωρίζω ποιοι άλλοι είναι αυτοί που συντάσσονται μαζί σου. Και έχουν και τα πρόσωπα την δική τους βαρύτητα εκτός από τις ιδέες…
2. Διαπιστώνεις ότι οι ιδέες μας ταυτίζονται. Δυστυχώς όμως εγώ δεν μπορώ να το κρίνω αυτό, γιατί δεν βρήκα πουθενά τις δικές σου να εκτίθενται σε δημόσια θέα. Ενώ οι δικές μου ιδέες παρόλο που δεν είμαι υποψήφιος είναι αναρτημένες σε ανύποπτο χρόνο και περιμένουν την κρίση των υπολοίπων, οι δικές σου τις οποίες πολύ θα ήθελα να διαβάσω και να κρίνω ανάλογα, δεν μου είναι γνωστές.
Άρα αδυνατώ να ξέρω αν πράγματι συμφωνούμε…
3. Τι εννοείς «Ενεργό Παρουσία»; Εγώ θεωρώ ότι έχω ενεργό παρουσία στα κοινά εδώ και πολύ καιρό. Δεν περιμένω τις εκλογές για να ενεργοποιηθώ. Εκτός του ότι καταθέτω τις απόψεις και θέσεις μου δημόσια, φωνάζω, διαμαρτύρομαι και παίρνω θέση κάθε φορά που κάτι άξιο προσοχής (κατά την γνώμη μου) συμβαίνει στον νησί.
4. Η πολιτική ξέρεις καλύτερα από εμένα ότι ζητάει από τους υποψήφιους να εκτίθενται. Εκτός λοιπόν από την όποια συμφωνία σε γενικά πλαίσια και διακηρύξεις, όπως π.χ. χρειαζόμαστε καλύτερη ποιότητα ζωής, ασφαλτοστρωμένους δρόμους, μεγαλύτερο λιμάνι και πράσινη ανάπτυξη –όπου όλοι νομίζω συμφωνούν- χρειάζεται και κατάθεση προτάσεων. Που θέλουμε δηλαδή να πάμε, τι άποψη έχει ο υποψήφιος δήμαρχος (αλλά και οι υποψήφιοι του συνδυασμού κατά την ταπεινή μου άποψη) για την ανάπτυξη του νησιού τα επόμενα δέκα χρόνια. Και προς αυτή την κατεύθυνση ποια έργα και ποιες συνέργιες πρέπει να γίνουν. Όλοι οι δήμαρχοι τα τελευταία χρόνια κατά την γνώμη μου έκαναν μόνο διαχείριση των τρεχόντων και δεν ασχολήθηκαν ποτέ με αυτό. Δυστυχώς αυτή η διάσταση λείπει παντελώς και από τις φετινές εκλογές και χωρίς αυτή δεν βλέπω πως μπορεί πραγματικά το νησί να αλλάξει ταχύτητα και να πάει μπροστά.

Σου/σας εύχομαι καλή επιτυχία στις επερχόμενες εκλογές και ότι καλύτερο για τον τόπο.
Φιλικά,
Γιώργος
Ο χρήστης πασχαλης μανολης είπε…
Και συνεργασια...λεεεεω εγω τωρα!!!!
Ο χρήστης Δέσποινα Συμιακάκη είπε…
Αγαπητέ Γιώργο,
Σε ευχαριστώ για την επικοινωνία και τις προτάσεις που μου καταθέτεις.
Η δική μου ενεργός δράση τα τελευταία 8 χρόνια ήταν μέσα από το τοπικό ραδιόφωνο με 137 εκπομπές για τον Τουρισμό, όπως και την πρόσφορα και συμμετοχή μου στη Διασυλλογική Επιτροπή Σκιάθου από το 2004, μέσω της οποίας καταθέσαμε πολλές προτάσεις και στηρίξαμε έργα για το νησί με βασικότερο την εγκεκριμένη ανάπτυξη του αερολιμένα με την επέκταση του parking αεροσκαφών και μία μικρή και δυστυχώς ανεπαρκή μικρή επέκταση του διαδρόμου.
Εάν θέλεις δώσε μου την ηλεκτρονική σου διεύθυνση να σου στείλω τις απόψεις και τοποθετήσεις που έχω δημοσιεύσει αυτά τα χρόνια στις Βόρειες Σποράδες, αλλά και σήμερα ως επικεφαλής του συνδυασμού, καθώς και περισσότερες πληροφορίες για το συνδυασμό μας, την παρουσίαση του προγράμματος μας στο οποίο τοποθετούμαστε και δεσμευόμαστε συγκεκριμένα γιατί θέλουμε να δώσουμε μία άλλη διάσταση με τη δική μας πρόταση.
Ειλικρινά ποτέ δε φοβήθηκα μήπως εκτεθώ δηλώνοντας την άποψή μου, το αποδεικνύουν άλλωστε και οι πολλές παρεμβάσεις μου σε ραδιοφωνικά, αλλά και τηλεοπτικά προγράμματα του Νομού, αντιθέτως το θεώρησα ως βασική προϋπόθεση και το 2002 που έθεσα υποψηφιότητα για Δημοτικός Σύμβουλος και το 2006 που είχα την εμπειρία της υποψηφίου Νομαρχιακού Συμβούλου.
Φιλικά,
Δέσποινα
Ο χρήστης Γιώργος Βιολέττας είπε…
Αγαπητή Δέσποινα,
Δεν αμφισβήτησα την δράση σου, την οποία θεωρώ δεδομένη και πλούσια.

Έγραψα όμως ότι αυτό που δεν ξέρω, είναι το πρόγραμμα του συνδυασμού σας, τις απόψεις σου, τις θέσεις σου, τις προοπτικές που ανοίγονται για τον τόπο αν εκλεγείται.
Αυτό που έγραψα είναι ότι θα ήθελα να μάθω λεπτομέρειες για όλα αυτά, τόσο από εσένα όσο και από τους υπόλοιπους υποψήφιους δημάρχους. Για τους υποψήφιους μάλιστα δημοτικούς συμβούλους, θα ήθελα να μάθω και ποιοι θα είναι τελικά γιατί έχω μάλλον μπερδευτεί με όλα αυτά που ακούγονται.
Το e-mail μου είναι στην αρχική σελίδα του blog, αλλά θα μου επιτρέψεις να πω ότι δεν ζήτησα να στείλετε σε εμένα προσωπικά το πρόγραμμα του συνδυασμού σας. Αυτό που σχολίασα είναι ότι ως ψηφοφόρος δεν μπορώ να το βρω, να το διαβάσω, να αξιολογήσω, να αποφασίσω.
Χωρίς να προσπαθώ να απαξιώσω τις μέχρι τώρα ενέργειες σου, αυτό που θέλω ως ψηφοφόρος είναι να έχω τρόπο αξιολόγησης των υποψηφίων συνδυασμών και προσώπων βάσει των προτάσεων τους, των οραμάτων τους και των προτεινόμενων στρατηγικών για τα επόμενα χρόνια, και όχι βάσει των προσωπικών σχέσεων και προτιμήσεων με τις οποίες κάποιοι υποψήφιοι προσπαθούν να πολιτευθούν (Αυτό το τελευταίο δεν είναι μομφή εναντίον σου, αλλά γενικό πολιτικό σχόλιο).

Και πάλι σου εύχομαι καλή δύναμη και σου δηλώνω ότι όποιος και αν εκλεγεί, θα συνεχίσω να τον κρίνω με βάση τις πολιτικές που ακολουθεί και το καλό του τόπου …

Φιλικά
Γιώργος

Δημοφιλείς αναρτήσεις