Περι της ιστοσελίδας του Δήμου Σκιάθου

Πρέπει να πω ότι αυτό το άρθρο γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2008. Περί τον Μάρτιο του 2009, ο καλός φίλος Ζαχαρίας, μου ζήτησε να "μπω" και να "δω" την καινούρια σελίδα του Δήμου Σκιάθου, την οποία εκείνη την εποχή έστηνε από την αρχή.
Όντως πολλά από τα παρακάτω περιγραφόμενα έχουν διορθωθεί...
Γιώργος Βιολέττας
Απρίλιος 2009


Σήμερα πλέον βλέπω στο facebook (στο οποίο –το ομολογώ- και εγώ μόλις προσφάτως έκανα εγγραφή) ένα σωρό φίλους -αλλά το κυριότερο- βλέπω ανθρώπους που δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με την πληροφορική. Αυτό σημαίνει ότι εδώ και καιρό, εκτός από τους γνώστες (connoisseurs) η πληροφορική και το διαδίκτυο (internet) ανήκει πλέον στις πλατιές μάζες. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι πολλοί αναλυτές επισημαίνουν ότι ένας από τους κυριότερους λόγους που χάρισαν την νίκη στον Ομπάμα, ήταν η πλήρης εκμετάλλευση του διαδικτύου και των νέων τεχνολογιών.
Επειδή μένω πλέον μακριά (αλλά ο νόστος για την πατρίδα, ισχυρός) επισκέπτομαι συχνά την ιστοσελίδα του Δήμου Σκιάθου. Με λύπη μου διαπιστώνω ότι παραμένει το ίδιο μονολιθικό κατασκεύασμα των τελευταίων 5 χρόνων. Μου θυμίζει διαφημιστικό αποτυχημένων πολιτευτών της δεκαετίας του ’80. Χωρίς καμία ενημέρωση, με τελείως ξεπερασμένα γραφικά και αισθητική, δεν εξυπηρετεί πλέον κανέναν σκοπό. Θα ήθελα με πολύ περιέργεια να μάθω την μέση καθημερινή επισκεψιμότητα.
Το μόνο που έχει η ιστοσελίδα είναι ένα στατικό διαφημιστικό, για το οποίο υπάρχει κοστολόγιο. Η ένσταση μου εδώ, έχει να κάνει με την κοστολόγηση της διαφήμισης. Η δημοτική ιστοσελίδα είναι πάνω από όλα ενημερωτική. Ως τέτοια οφείλει να παρέχει στον επισκέπτη όλη την διαθέσιμη πληροφορία, και να αφήσει το έργο της προβολής και της διαφήμισης στον ιδιωτικό τομέα. Κατ’ εμέ θα έπρεπε να περιέχει αναλυτική και ενημερωμένη βάση δεδομένων με όλους τους επαγγελματίες και επιχειρήσεις, διαχωρισμένα ανά κλάδο, είδος κτλ. Η πηγή τέτοιας πληροφορίας μπορούν να είναι οι επιμέρους σύλλογοι (ξενοδόχων, εστιατόρων κτλ) οι οποίοι και θα φέρουν το βάρος της ορθότητας και της αρτιότητας της πληροφορίας.
Τον τελευταίο καιρό γίνεται πολύς ντόρος για το νερό του νησιού. Στην προσπάθεια μου να ενημερωθώ, περιηγήθηκα στην σελίδα της Νομαρχίας, των τοπικών εφημερίδων όπου διάβασα διάφορες αντικρουόμενες απόψεις. Γιατί στην σελίδα του Δήμου Σκιάθου δεν υπάρχει ούτε μία λέξη;
Το καλοκαίρι έγινε μεγάλη συζήτηση για το καινούριο πολεοδομικό κανονισμό. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Σκιάθου, επίσης δεν υπάρχει ούτε μία λέξη.
Θα πρέπει άμεσα να ενοποιηθεί η σελίδα του Δήμου με το ΚΕΠ. Σχεδόν όλοι οι Δήμοι ανά την Ελλάδα, παρέχουν διαδικτυακή πρόσβαση σε πολλές υπηρεσίες του τοπικού ΚΕΠ.
Επίσης πολλοί Δήμοι παρέχουν σειρά πιστοποιητικών και άλλων υπηρεσιών, όπως κατάθεση αιτήσεων, κατάσταση αίτησης κτλ μέσω διαδικτύου. Π.χ. μπορεί ο πολίτης να ενημερώνεται για την κατάσταση της αίτησης που έχει υποβάλλει, μέσω των kiosks που εγκαταστάθηκαν κάποτε σε διάφορα σημεία, και σήμερα αγνοώ την τύχη τους.
Θα έπρεπε η ιστοσελίδα να είναι διασυνδεδεμένη δυναμικά (με RSS feed) με πρωτογενείς παρόχους δεδομένων όπως το λιμεναρχείο, το αεροδρόμιο, οι ναυτιλιακές εταιρίες. Έτσι ένας δημότης θα μπορεί σε πραγματικό χρόνο να μάθε αν π.χ. επιτρέπεται ο απόπλους από/ή και προς την Σκιάθο.
Πάνω από όλα όμως η ιστοσελίδα δεν ανήκει σε κανέναν. Αυτή η μονοπωλιακή πρακτική της ανάρτησης δήθεν πολύ ενδιαφερόντων ειδήσεων που αφορούν αποκλειστικά και μόνο μία κλειστή κάστα ανθρώπων και ιδεών, είναι βαρετή και ανούσια. Η ιστοσελίδα είναι κτήμα όλων των δημοτών και φίλων του νησιού. Σε αυτούς πρωτίστως πρέπει να αποτελέσει βήμα κατάθεσης προβλημάτων, προτάσεων και ανταλλαγής ιδεών και απόψεων.

Παραδείγματα προς μίμηση (χωρίς πρόθεση να αδικήσω άλλους Δήμους με εξίσου άρτιες ιστοσελίδες) αποτελούν:
Η ιστοσελίδα του Δήμου Τρικκαίων (Τρίκαλα) http://www.trikalacity.gr/ , ο οποίος Δήμος έχει μία διαδικτυακή εφαρμογή παρακολούθησης της κατάστασης του δικτύου ύδρευσης, που ειδοποιεί αυτόματα μέσω ασύρματου δικτύου Wi-Fi για διαρροές νερού.
Η ιστοσελίδα του Δήμου Πάρου http://www.paros.gr , όπου μεταξύ άλλων μπορεί κάποιος να βρει αναλυτικές αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων, απολογισμούς, ισολογισμούς, προκηρύξεις, κτλ.

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις