Πεζοδρόμια στην Σκιάθο

Έγινα πρόσφατα πατέρας και μάλιστα δις. Έτσι αντιμετώπισα και εγώ το πρόβλημα που όσοι από εσάς έχετε μεγάλα παιδιά το έχετε ξεχάσει ή παραχώσει στο πίσω μέρος του μυαλού σας. ΤΟ ΚΑΡΟΤΣΑΚΙ.
Έμαθα και εγώ με οδυνηρό τρόπο, ότι αυτός ο κόσμος είναι φτιαγμένος για μία μόνο φυλή ανθρώπων. Τον uomo mobilis (τον κινούμενο-εποχούμενο άνθρωπο). Όλοι οι υπόλοιποι απλώς δεν (πρέπει να) υπάρχουν. Γιατί εμποδίζουν τον εποχούμενο άνθρωπο. Οι γέροντες με τα μπαστούνια και το αργό περπάτημα, οι ανάπηροι, οι τυφλοί, οι μανάδες με τα καροτσάκια, και άλλοι που σίγουρα ξεχνώ, μα τι ενοχλητικοί που είναι όλοι αυτοί. Καταλαμβάνουν πολύτιμο χώρο, τα πεζοδρόμια, τις ράμπες, τις πλατείες, τα καλύτερα μέρη δηλαδή για παρκάρισμα του οχήματος. Γιατί, τι νόημα έχει αλήθεια η κατοχή ενός οχήματος αν δεν μπορείς να το παρκάρεις μπροστά στην καφετέρια που θέλεις να πας; τι νόημα έχει το μηχανάκι αν δεν κάνεις βόλτες να σε βλέπει το κορίτσι στην πλατεία ή στον πεζόδρομο;
Ας έρθουμε στην Σκιάθο. Έχετε ποτέ προσπαθήσει να κινηθείτε με καροτσάκι στην Σκιάθο; Κόλαση. Απλώς αδύνατον. Δεν υπάρχει χώρος. Πουθενά. Δεν υπάρχει πεζοδρόμιο, και εκεί που υπάρχει είναι κατειλημμένο από αυτοκίνητα. Όταν πηγαίνω στην Σκιάθο και μένω στο σπίτι των γονιών μου, προσπαθώ να μεταβώ από τα μέσα της περιφερειακής οδού στο λιμάνι, με τα πόδια, τι πιο ωραία βόλτα αλήθεια; Είναι αδύνατον. Κινδυνεύεις να σε παρασύρουν ανά πάσα στιγμή. Ειδικά εκεί μπροστά στο Λιμεναρχείο, ή μπροστά στο Δημοτικό Σχολειό, τα πράγματα είναι απίστευτα. Ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, λεωφορεία, πεζοί όλοι προσπαθούν να κινηθούν σε έναν χώρο που απλώς δεν φτάνει. Και όσοι φίλοι με έβλεπαν να σπρώχνω το καρότσι φώναζαν: «τι κάνεις είσαι τρελός; με το καρότσι εδώ;». Και τι να κάνω δηλαδή; Να πάρω και εγώ το αυτοκίνητο, να έρθω και εγώ εδώ προσπαθώντας να το στριμώξω οπουδήποτε; Δυστυχώς ναι..
Στις Αχλαδιές όπου μένω, όταν γιός μου βλέπει να φεύγω, μου ζητάει να έρθει μαζί μου. Έτσι αναγκάζομαι να τον πάρω μαζί μου για να πάμε στο σούπερ μάρκετ που απέχει 200 μέτρα. Πού περπατάμε; Μα μέσα στο δρόμο φυσικά. Με τον φόβο ριζωμένο στο κεφάλι μου γιατί βλέπω το alter ego μου, τον εαυτό μου δηλαδή πριν 20 χρόνια, πάνω σε ένα μηχανάκι να τρέχω σαν τρελός προσπερνώντας τα αυτοκίνητα στην στροφή.
Γιατί;
Γιατί απλούστατα τίποτα στην Σκιάθο όπως στα περισσότερα μέρη της Ελλάδος δεν έγινε με πρόγραμμα. Άναρχα, βιαστικά, τσαπατσούλικα, το μέρος που μένουμε αντικατοπτρίζει το ποιοι είμαστε.
ΤΙ μπορούμε ν κάνουμε;
Πολλά. Αρκεί να θέλουμε. Να διώξουμε τα παρκαρισμένα αυτοκίνητα, ειδικά σε εκείνο το πολυσύχναστο κομμάτι μπροστά στο Δημοτικό Σχολείο. Και αντί των αυτοκινήτων να κατασκευαστεί πεζοδρόμιο. Ψηλό με κολωνάκια, να μπορεί να περπατάει ο κόσμος.
Αλλά και να κατασκευάσουμε πεζοδρόμιο σε όλο το δρόμο από την Πόλη της Σκιάθου μέχρι τις Κουκουναριές,
Πως;
Μα με τον μόνο διαθέσιμο τρόπο. Με διάλογο, με πειθώ, με αγώνα, με πρόγραμμα. Θα είναι δύσκολο γιατί υπάρχουν πολλές (μα πολλές ) περιουσίες χτισμένες ακριβώς πάνω στον δρόμο. Όλα γίνονται όμως. Με την συνδρομή του Δήμου. Με την ένταξη σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Με την παροχή ανταποδοτικών οφελών όπως π.χ. την έκπτωση σε δημοτικά τέλη για όσους οικιοθελώς γκρεμίσουν την μάντρα και την πάνε ένα μέτρο μέσα. Γιατί αυτό χρειάζεται όλο και όλο. ΕΝΑ ΜΕΤΡΟ ΜΕΣΑ.
Και η πόλη σου δείχνει πιο ανθρώπινη. Ο κόσμος αρχίζει και φαίνεται καλύτερος. Και τα παιδιά μας μεγαλώνουν σε έναν καλύτερο κόσμο.

Σχόλια

Φίλε Γιώργο, πολύ ωραία τα λες κι απ' ότι φαίνεται πραγματικά πονάς τον τόπο σου. Το θέμα είναι ότι σ' αυτό το πανέμορφο και δύσμοιρο νησί της απόλυτης τρέλλας ζει και βασιλεύει εδώ και δεκαετίες ο απόλυτος δικτάτορας: ο -εκάστοτε- μεγαλοεργολάβος, για τον οποίο όλοι (μα όλοι) δουλεύουμε. Από τον πρώτο (συμπεριλαμβανομένου και του εκάστοτε δημάρχου, δυστυχώς!) μέχρι τον τελευταίο δημότη. Κι αν είναι κάτι που δεν παρέχει κέρδος, ή-ακόμα χειρότερα- που αντιτίθεται στα συμφέροντα του μεγαλοεργολάβου, όσο κοινωφελές κι αν είναι..απλώς, δεν έχει καμία, μα καμία πιθανότητα να πραγματοποιηθεί.........
Ο χρήστης Γιώργος Βιολέττας είπε…
Δεν διαφωνώ με τα λεγόμενα σου. Συμφωνώ δε ότι αυτή η συντεχνία είναι η μεγαλύτερη πληγή της χώρας.
Αλλά μέχρι να κουραστώ, θα συνεχίσω να μάχομαι για αυτά που πιστεύω και για αυτά που θα ήθελα στην ζωή.
Θα συνεχίσω να μάχομαι για το ανέφικτο.
Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δεν θα προσπαθώ, ότι δεν θα σκέφτομαι, και ότι δεν θα διαλαλώ ότι κατεβάζει η κούτρα μου......
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Εγώ φίλε μου είμαι τακτικότατος επισκέπτης του νησιού, είναι πανέμορφο, αλλά πάσχει, όπως και η υπόλοιπη Ελλάδα στον τομέα της ποιότητας ζωής.
Εχεις ιδέες και είσαι επιστήμων, μήπως θα ήταν καλύτερα για όλους, το νησί, τα παιδάκια σου, και το μέλλον του νησιού αν αποφάσιζες μαζί με άλλους νέους που απ'οτι βλέπω έχουν ξεκινήσει μια προσπάθεια να απαλλάξουν το νησί από την αγκύλωση του κατεστημένου που διχάζειτην τοπική κοινωνία?
Με εκτίμηση
Ένας ψύχραιμος παρατηρητής
Ο χρήστης Γιώργος Βιολέττας είπε…
Ναι αλλά το κατεστημένο λέγεται έτσι γιατί ακριβώς έχει πλοκάμια και ρίζες βαθιές. Τραβάς- τραβάς και δεν ξεριζώνεται με τίποτα.
Θέλω, προσπαθώ (τα άρθρα στο blog είναι μέρος της προσπάθειας), αγωνίζομαι.
Αλλά η αλλαγή συμπεριφορών αιώνων δεν είναι εύκολη....
Η ελπίδα πάντως υπάρχει...
Ο χρήστης Ανώνυμος είπε…
Έχεις απόλυτο δίκιο σε αυτά που λες αλλά τα σχόλια κάτω από το άρθρο είναι αν μη τι άλλο ατυχέστατα. Αντλώντας παράδειγμα από την ίδια την πόλη της Σκιάθου θα ήθελα να ρωτήσω: Φταίει το κατεστημένο και οι μεγαλοεργολάβοι που στην βασικότερη ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΜΕΝΗ οδό Παπαδιαμάντη κάνουν πάρτυ πάσης φύσεως μηχανές και μηχανάκια, αυτοκίνητα και φορτηγάκια; Μόνο υπερωκεάνιο δεν έχω πετύχει στην Παπαδιαμάντη. Δεν νομίζω ότι όλοι κάνουν ανεφοδιασμό των καταστημάτων και επίσης ο ανεφοδιασμός αυτών δεν γίνεται όλο το 24ωρο. Φταίει το κατεστημένο που όχι μόνο κυκλοφορούν στην Παπαδιαμάντη αλλά τολμάνε να κορνάρουν κιόλας για να κάνουν στην άκρη οι πεζοί; Για να μην πω τι γίνεται στα πέριξ στενά που επίσης είναι πεζόδρομοι. Αυτά τα απλά είναι ζητήματα παιδείας κύριοι. Ας λύσουμε πρώτα αυτά και μετά συζητάμε για το κατεστημένο.
Ο χρήστης Γιώργος Βιολέττας είπε…
Χμμμ, το πρόβλημα αυτό -καθόλα υπαρκτό- έχει διπλή ανάγνωση:
Ναι όντως συμφωνώ ότι γίνεται χαμός με μηχανάκια, αυτοκίνητα, ελικόπτερα κτλ στην Παπαδιαμάντη, στο παλιό πεζοδρομημένο λιμάνι, περνάνε όλοι όποτε θέλουν και μάλιστα κορνάρουν γιατί βιάζονται !!!!
Ειδικά στο παλιό λιμάνι πολλές φορές κατεβάζω τα παιδιά με τον αδελφό μου και "τρέμει το καρύδι μας".
Ωραία, (τι ωραία δηλαδή :-( ) ας οριοθετήσουμε το πρόβλημα:
Έχω δει με τα μάτια μου αντιδήμαρχο με την μηχανή του, μαζί με δημοτικό σύμβουλο να συζητάνε με τα μηχανάκια αναμμένα, στην μέση της Παπαδιαμάντη. Όταν τους έκανα δριμύτατη παρατήρηση (είναι και φίλοι, οπότε σχεδόν τους έβρισα, αστεία-σοβαρά) μου είπαν, "Ναι, ναι, έχεις δίκιο ρε συ Γιώργο, αλλά δεν μου λες τώρα τι να κάνουμε με το ...." και άλλαξαν θέμα.
Δυστυχώς είτε μας αρέσει, είτε όχι, η κοινωνία θέλει καθοδήγηση, θέλει ταγούς, πρότυπα συμπεριφορών. Αν ο ίδιος ο δημοτικός σύμβουλος περνάει από εκεί, δεν μπορεί ούτε να νουθετήσει τον φίλο, γνωστό, συγγενή, αλλά πολύ περισσότερο δεν μπορεί επιτακτικά να ζητήσει από τον Αστυνόμο να επιβάλλει τον νόμο.
Και από εκεί ξεκινάνε όλα. Εκεί είναι που το πρόβλημα παράγεται. Οι υπόλοιποι έπονται.... Απλώς ότι βλέπουν κάνουν. Δεν έχουν διαφορετικό πρότυπο να ακολουθήσουν τα παιδιά με τα μηχανάκια. Είδαν τον αντιδήμαρχο να περνάει, περνούν και αυτά... Δεν μπορούν να καταλάβουν τι κάνουν...

Δημοφιλείς αναρτήσεις